Slovenská pošta zaznamenala vlani úbytok poštových zásielok, najmä pohľadníc

31.03.2006 Poprad

Poprad 31. marca (TASR) - Slovenská pošta (SP) zaznamenala vlani o 22 miliónov poštových zásielok menej než v roku 2004. Ako dnes informoval v Poprade Jozef ...
Poprad 31. marca (TASR) - Slovenská pošta (SP) zaznamenala vlani o 22 miliónov poštových zásielok menej než v roku 2004. Ako dnes informoval v Poprade Jozef Stiegel z odboru externej a internej komunikácie SP, \"najväčší úbytok zaznamenali u listov druhej triedy a pohľadníc, kde sa stáva vážnym konkurentom posielanie SMS správ prostredníctvom mobilných telefónov\".

Takýto trend bude zrejme pokračovať naďalej. Slovenská pošta naň zareagovala tak, že prispôsobuje služby veľkým zákazníkom. \"Evidujeme asi tisíc top-klientov a pre nich pripravujeme špeciálne druhy služieb, aby sme kompenzovali spomínaný úbytok, \" uviedol pre TASR Stiegel.
Z hľadiska včasnosti dopravy poštových zásielok až 94,3 % listov 1. triedy dopravila SP vlani v predpísanej lehote, teda v nasledujúci pracovný deň po podaní. Včasnosť dopravy poštových zásielok pravidelne monitoruje a vyhodnocuje prostredníctvom nezávislých subjektov v súlade s európskymi smernicami a normami. Podľa dosiahnutých výsledkov sa SP radí k vyspelým poštovým podnikom v rámci Európskej únie (EÚ).
Služby ponúka SP prostredníctvom siete 1 588 pôšt, z nich 300 je v mestách a ostávajúce v obciach. Zákazníci majú k dispozícii 7 094 poštových schránok. V tuzemskom styku prijme SP ročne 338 miliónov zásielok, z toho 263,4 milióna listových. V medzinárodnej poštovej prevádzke prepraví ročne 1,1 milióna kg listových zásielok a takmer 140 000 balíkov. Dovedna poskytuje 190 rôznych služieb, z nich 71 základných a ostatné sú doplnkové.
Slovenská pošta, a. s. , Banská Bystrica, ročne vydáva priemerne 25 poštových známok. Dve z nich získali ocenenie WIPA ako najkrajšie známky sveta. V roku 2000 to bola známka Dejiny poštového práva a v roku 2003 známka Ladislav Medňanský - Potok za humnami. Originál rovnomenného obrazu je v galérii kaštieľa Strážky v okrese Kežmarok.
 

Vyberte región